SUNUMA DAVET
Prof. Dr. Seza Sinanlar Uslu
Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sanat Yönetimi
Yıldız Teknik Üniversitesi
İstanbul’da Traugott Fuchs’u Kuşatan Sanat Çevresi
Pazartesi, 21 Ekim, saat 19:00 (Türkiye saati)
Orient-Institut Istanbul
Nasyonal Sosyalist Parti’nin Almanya’da iktidara gelişinden bir yıl sonra 1934’te Traugott Fuchs genç bir akademisyen olarak hocası Leo Spitzer’in davetiyle İstanbul’a gelir. İlk görev yeri İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’dir ve o yıllarda Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Akademisi’nin kullandığı Fındıklı’daki Celile Sultan Sarayı’nın hemen bitişiğindeki Münire Sultan Sarayı’nda hizmet vermektedir.
İki okulun bu denli yakın konumlanması doğal olarak akademisyen ve öğrencilerin kurumlar arası irtibat kurmalarının önünü açmıştır. Bu mekânsal yakınlıktan mütevellit Traugott Fuchs da Akademi’deki cours de soir olarak bilinen canlı model etütlerinin yapıldığı akşam derslerine yazılmış ve resim eğitimini özellikle de figür çalışmalarını burada geliştirmiştir. Akademi’nin hocalarından Léopold Lévy ve Bedri Rahmi Eyüboğlu ile de bu şekilde tanışmış olmalıdır. Ancak Fuchs’un temas kurduğu kişiler bu isimlerle sınırlı değildir; özellikle Fikret Elpe ile dostluğu onu Fransızca başta olmak üzere, resim, şiir, felsefe ve çeviri alanında ortaklaşabileceği başka kişilerle de tanışmasını sağlamıştır.
Bu konuşma Orient Institut’de açılan “Gönülsüz Sürgün 1944-1946” sergisinin merkez figürü olan Traugott Fuchs’un akademisyenliğinden ressamlığına, şairliğinden müzisyenliğine uzanan geniş üretim alanında onu kuşatan sanat çevresine bakmayı amaçlıyor.
Prof. Dr. Seza Sinanlar Uslu
Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden (1996), yüksek lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden (2001) aldı. Doktorasını İstanbul Teknik Üniversitesi’nde“Pera’da resim üretim ortamı 1844-1916” başlıklı teziyle tamamladı (2008). Lisans eğitimi sırasında Yeni Yüzyıl ve Cumhuriyet gazetelerinin Sanat ve Kültür birimlerinde muhabir olarak çalıştıktan sonra 1996-2007 yılları arasında on yılı aşkın bir süre Galatasaray Lisesi’nde Sanat Tarihi ve Tarih dersleri verdi.
2009’dan bu yana Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Sanat ve Kültür Yönetimi Programı’nda öğretim üyesi olan Seza Sinanlar Uslu, 2010’da Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşen “Pera Ressamları-Pera Sergileri”, 2016’da Pera Müzesi’ndeki “Mario Prassinos Bir Sanatçının İzinde Paris-İstanbul-Paris” ve 2018’de Deniz Müzesi’ndeki “Dün-Bugün-Yarın” sergilerinin küratörlüğünü üstlendi.
Özgün araştırmalarına dayalı olarak 2005’te “Bizans Atlı Araba yarışlarından Osmanlı Şenliklerine Atmeydanı”, 2017’de “Galatasaray Tıbbiyesi’nden Mekteb-i Sultani’ye Eğitimde Yenilik ve Gelenek”, 2019’da “Mektepten Sonra Daimi Yuva: Galatasaraylılar Derneği” ve “İvi Stangali: Ressamı Hatırlamak” ve son olarak 2023’te “Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Yıldız Teknik Üniversitesi” başlıklı kitaplarını kaleme aldı. Halen Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki görevine devam eden Sinanlar Uslu, 19. ve 20. Yüzyıllarda Beyoğlu’nda yaşamış sanatçılar, dönemin entelektüel figürleri, sanat mekânları üzerine araştırmalarını sürdürmektedir.
YER
Orient-Institut Istanbul
Galip Dede Cad. 65, Şahkulu Mah., TR – 34421 Istanbul
Tel: +90 212 293 60 67 oiist@oiist.org www.oiist.org
KAYIT