SUNUMA DAVET
Prof. Dr. Ebru Boyar
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (Uluslararası İlişkiler Bölümü)
Resmin Gücü: Erken Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Propagandasında Görsel Malzeme Kullanımı
Salı, 17 Haziran 2025, 19:00 Orient-Institut Istanbul’da
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında en zorlu mücadele alanlarından biri halk sağlığıydı. Ülkenin içinde bulunduğu zorlu ekonomik koşullar ve sağlık altyapısındaki çok büyük yetersizlikler kadar halkın bulaşıcı hastalıklar, hijyen gibi konulardaki bilgisizliği ya da yanlış bilgileri toplumsal ve bireysel sağlığın iyileştirilmesi önünde çok büyük engeldi. Bu bilgisizliği yenebilmek ancak sistematik, sürekli ve yaygın sağlık propagandası ile mümkündü. Net ve ikna edici mesajlar, farklı iletişim araçlarıyla en etkili şekilde halkın her kesimine ulaştırılmalıydı. Halka erişim yöntemlerinden en önemlisi kuşkusuz görsel malzemenin kullanılmasıydı. Dönemin tanınmış ressamlarından Ali Sami Boyar, 1934’te Ülkü’de propaganda ve resim ilişkisini tartışırken “…resim, her memlekette tercümansız konuşmasını ve her eve, her yurda kolayca sokulabilmesini bildiğinden en çok işe yarıyan propaganda vasıtalarından biri olmuştur” demektedir.
Bu sunumda, farklı devlet kurumlarınca basılan ve ücretsiz dağıtılan broşürlerdeki resimler, posterler, filmler, sıhhi sergilerde sergilenen resimlerden yola çıkarak bu kadar önem atfedilen görsel malzemenin erken Cumhuriyet dönemi sağlık propagandasında nasıl kullanıldığı, ekonomik, insani ve teknik kısıtların nasıl bertaraf edilmeye çalışıldığı ve görsel malzemenin halk üzerindeki etkisi tartışılacaktır.
Ebru Boyar
Doktorasını 2004 yılında Cambridge Üniversitesi’nde tamamlayan Prof. Dr. Ebru Boyar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesidir ve Cambridge Üniversitesi, Newnham Kolej’e bağlı Skilliter Osmanlı Çalışmaları Merkezi Akademik Danışmanı’dır. Şu anda üzerinde çalıştığı konular arasında geç Osmanlı döneminden erken Cumhuriyet dönemine sağlık eğitimi ve propagandası da bulunmaktadır. Ebru Boyar’ın kitaplarından bazıları şunlardır: Ottomans, Turks and the Balkans: Empire Lost, Relations Altered (Londra ve New York: IB Tauris, 2007); Kate Fleet ile birlikte yazdığı, A Social History of Ottoman Istanbul (Cambridge: Cambridge University Press, 2010); Kate Fleet ile birlikte derlediği, Borders, Boundaries and Belonging in Post-Ottoman Space in the Interwar Period (Leiden: Brill, 2023).
Bu etkinlik ücretsizdir, etkinlik dili Türkçedir. Etkinlik sırasında fotoğraf veya video çekilecektir. Katılarak, bunların OII web sitesinde, haber bülteninde ve sosyal medyada kullanılabileceğini kabul etmiş olursunuz. Etkinliğe sadece yüz yüze katılabilirsiniz. Kayıt gereklidir.
YER
Orient-Institut Istanbul
Galip Dede Cad. 65, Şahkulu Mah., TR – 34421 Istanbul
Tel: +90 212 293 60 67 oiist@oiist.org www.oiist.org
KAYIT
Katılımınız için lütfen buradan kayıt olunuz: