Sergi DAVETİYESİ
Sunum ve Resepsiyon
3 Nisan 2024 19:00 Orient-Institut Istanbul
Beş Alman Araştırmacının Doğu’da Derlediği Sesler ve Görüntüler (1955-1979)
Sergi,1950’lerden 1970’lere kadar Doğu Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde araştırmalar yapan beş Alman etnomüzikolog / etnoloğun fotoğraf, kayıt ve başkaca arşiv malzemelerinden bir seçki sunuyor:
– Kurt Reinhard (1914-1979) ve Ursula Reinhard (1915-2006)
– Dieter Christensen (1932-2017) ve Nerthus Christensen (1932-2003)
– Peter Bumke (d. 1951)
Reinhardlar onlarca yıl boyunca Türk müziği üzerine uluslararası araştırmalara öncülük ederken, Christensen Kürt müziği üzerine çalışan ilk uluslararası araştırmacı olarak kabul edilmektedir. Bumke, Kürt topluluklarının yaşamlarına odaklandığı uzun yıllar süren çalışmalarının ardından akademik kariyerini bırakarak uluslararası kültürel arabuluculuğa yöneldi.
Beşi de Doğu’nun farklı bölgelerine kapsamlı araştırma gezileri düzenleyerek fotoğraflar çekti ve müzik kayıtları yaptı. Reinhardlar Adana, Gaziantep, Hatay (Antakya), Malatya, Sivas ve Ursula Reinhard özelinde Kars’a; Christensenler ise Siirt ve Hakkâri’ye gittiler. Peter Bumke 1970’lerde, o zamanlar Avrupa’da pek tanınmayan Dersim/Tunceli’de çalıştı. Araştırmacıların çalışmalarını saha araştırması bulguları üzerine yaptıkları kapsamlı yayınlar ve etnografik müzik albümleri aracılığıyla izlemek mümkün. Ancak bu çalışmalara dair fotoğraflar unutulmuştu ve bu sergide ilk kez gösteriliyor. Reinhard ve Christensen’e ait fotoğraf, müzik kaydı ve diğer belgeler şu anda Berlin Etnoloji Müzesi’nde (Berlin Devlet Müzelerinden biri) ve Peter Bumke’ninkiler onun şahsi arşivinde muhafaza edilmektedir. Fotoğraflar, Kürt ve Türk köylerinin bugün kaybolmuş dünyasını sunarken, orijinal müzik kayıtları da zamanı yeniden duyulabilir kılıyor. Fotoğraflara eşlik eden diğer arşiv belgeleri, araştırmacıların çalışma yöntemleri hakkında fikir veriyor ve izleyiciye bir tür arşiv araştırmacısı deneyimi yaşatıyor. Sergide Peter Bumke’nin kırk yıl sonra araştırma yaptığı kişilerle temasa geçerek onların hayatları üzerine yaptığı röportajlar da sunuluyor.
Serginin her bir bölümüyle bağlantılı 37, 41 ve 42 numaralı Pera Blätter yayınlarına ulaşmak için bu bağlantıya tıklayın Pera-Blätter– Orient-Institut Istanbul (oiist.org)
Sergideki arşiv kayıtlarını dinlemek için kulaklık getirmenizi öneririz.
Etkinlik esnasında fotoğraf ve video çekilecektir. Etkinliğe katılan konuklar, çekilen fotoğrafların/videoların Orient-Institut Istanbul tarafından kullanılmasını, resmi websitesi ile Facebook, Instagram ve Twitter sayfalarında yayınlanmasını peşinen kabul ederler.
Sergi 4 Nisan10:30 – 18:00 ve 5 Nisan 13:00 – 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır ve kayıt gerekmemektedir.
3 Nisan 19:00’daki sunum ve resepsiyona katılmak için 2 Nisan’a kadar bu link üzerinden kayıt olmanızı rica ederiz.