Pazartesi, 19 Haziran 2023, 18:00
Doç. Dr. Didem Z. Havlioğlu (Duke University)
Doç. Dr. Zeynep Uysal (Boğaziçi Üniversitesi)
Prof. Dr. Christoph K. Neumann (Orient-Institut Istanbul)
“Dönüşümler, Kesişimler: Routledge Handbook on Turkish Literature Üzerine Bir Yuvarlak Masa” başlıklı bu tartışma, Nisan 2023’te Routledge Yayınları tarafından yayımlanan Routledge Handbook on Turkish Literature kitabını odağa alıyor. Sekiz tematik bölümde 29 makale ile Türk edebiyatının temel sorunsallarını ele alan, on dördüncü yüzyıldan günümüze geleneksel anlatılardan dini metinlere, şiir, tiyatro, öykü ve romana, edebi türlerin gelişimini, İmparatorluğun çok dilli, çok kültürlü üretimini ve Cumhuriyetin karmaşık tekilliğini dikkate alarak çözümlemeye çalışan bu eleştirel inceleme aynı zamanda modern Türk edebiyatının dünya edebiyatıyla nasıl etkileşime girdiğini ve onun içinde kendine nasıl bir yer bulduğunu araştırıyor. Ulusal edebiyat tarihçiliğine alternatif bir bakışla Türk edebiyatını incelemek üzere yeni yaklaşımlar ve yöntemler önerme iddiasındaki çalışmayı editörleri Didem Havlioğlu ve Zeynep Uysal ile Christoph Neumann birlikte tartışacak ve Türkiye çalışmaları, dünya edebiyatının parçası olarak Türk edebiyatı, Türkiye ve Osmanlı tarihi gibi alanlara hem Handbook’un hem de olası benzeri çalışmaların katkısını sorgulayacaklar.
Didem Havlioğlu, Duke Üniversitesi’nde Asya ve Orta Doğu Çalışmaları bölümünde öğretim üyesi. Osmanlı entelektüel kültüründe kadın ve toplumsal cinsiyet üzerine çalışan bir edebiyat tarihçisidir. Türkçe ve İngilizce olarak çok sayıda makalesi yayınlandı. Mihri Hatun: Performance, Gender-Bending, and Subversion in Early Modern Ottoman Intellectual History (2017) adlı kitabı, Osmanlı tarihinde çalışmaları el yazması nüshalardan günümüze ulaşan ilk kadın yazar Mihrî Hatun’u (yaklaşık 1460–1515) tanıtıyor ve onu bağlamsallaştırıyor. Zeynep Uysal ile birlikte yayına hazırladıkları Routledge Handbook on Turkish Literature (2023) adlı son kitabı Routledge Publications tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlandı.
Zeynep Uysal, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde öğretim üyesi. Olağanüstü Masaldan Çağdaş Anlatıya: Muhayyelat-ı Aziz Efendi adlı kitabı (2006) Boğaziçi Üniversitesi Yayınları tarafından, Edebiyatın Omzundaki Melek: Edebiyatın Tarihle İlişkisi Üzerine Yazılar adlı derlemesi (2011) ve Metruk Ev: Halit Ziya Romanında Modern Osmanlı Bireyi (2014) adlı incelemesi İletişim Yayınları tarafından yayımlandı. Modern Türk edebiyatı üzerine (Türkçe ve İngilizce) makaleleri çeşitli dergilerde ve kitaplarda yayınlandı. Didem Havlioğlu ile birlikte yayına hazırladıkları Routledge Handbook on Turkish Literature (2023) adlı son kitabı Routledge Publications tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Boğaziçi Üniversitesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nde yönetim kurulu üyesidir.
Christoph K. Neumann 1992 senesinde Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nden doktorasını bitirdikten sonra 1993 ile 1996 arasında Oriyent Enstitüsü İstanbul şubesinde araştırmacı ve müdür vekili olarak çalışmıştır. 1997 ile 1998 senesinde Prag Millî Kütüphanesi’nde Osmanlı yazmaları tahlili kataloğu üzerinde araştırmalar yapan Neumann, 1998 Ekimi’nden bu yana İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü misafir öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Osmanlı tarihyazıcılığı, Osmanlı maddi kültür ile 18inci yüzyıl Osmanlı sosyal tarihinde yayınları olan Neumann, kent tarihi konusunda arştırmalarını sürdürmektedir.